Ilmaiset treeniohjelmat – Onko niistä hyötyä?

Nykypäivänä somessa on esillä loputon liuta erilaisia kehonrakentajia ja personal trainereita, jotka tyrkyttävät omia ”salaisia vinkkejä” lihasten kasvatukseen. Löytyy fitfarmia, Erna Huskoa, bulls all outtia jne. Maksulliset treeniohjelmat ovat varmasti ihan hyviä, mutta voisiko ilmaiset treeniohjelmat olla yhtä hyviä tai jopa parempia?

Vaikka somepersoonat saattavat antaa sellaien kuvan, että lihasten kavatus olisi erittäin haastavaa, se on lopulta erittäin simppeliä. Valtaosassa treeniohjelmia käytetään itseasiassa täysin samoja treeniliikkeitä, eikä valmentajilla ole mitään salaisia ”taikaliikkeitä” jotka kasvattaisi lihasta muita treeniliikkeitä nopeammin. Varsinkin aloittelijan kannattaa aloittaa treenaaminen yksinkertaisilla moninivelliikkeillä, kuten penkkipunnerrus, maastaveto, kyykky ja hieman ”vieroksuttu” leuanveto. Näiden liikkeiden ympärille myös suurin osa maksullisista ja ilmaisista treeniohjelmista on rakennettu.

Mies penkkipunnertaa
Penkkipunnerrus on treeniliike, joka sisällytetään usein treeniohjelmaan

Treeniohjelma ilmaiseksi

Maksullisten treeniohjelmien lisäksi netistä löytyy myös älytön määrä täysin ilmaisia treeniohjelmia, ne harmittavan usein kuitenkin peittyvät ”äänekkäiden”, maksullisten treeniohjelmien alle, sillä tuskin hyvän hyvyyttään ilmaiseksi tietoa jakavalla saliharrastajalla on kovin isoa intressiä alkaa mainostamaan kirjoituksiaan, varsinkaan silloin, jos ne eivät tuota muuta kuin hyvää mieltä kirjoittajalle.

Ilmaisen treeniohjelman hyödyt

  • Pystyt rakentamaan juuri sinulle sopivan treeniohjelman
  • Pystyt aloittamaan treenaamisen ilman ylimääräisiä kuluja
  • Jos treeni ei luistakkaan, niin ei harmita että rahat meni hukkaan
  • Opit paljon hyödyllistä perustietoa treenaamisesta, kun joudut sitä itse netistä hakemaan
  • Ehkä voit jopa alkaa myymään omaa treeniä

Ilmaisen treeniohjelman haitat

  • Joudut käyttämään tiedonhankintaan aikaa
  • Nopeasti laadittu ohjelma saattaa olla huono & aiheuttaa ongelmia
  • Ilmaiset treeniohjelmat eivät usein sisällä opetusvideoita
Ilmaisen treeniohjelman suunnittelua
Ilmaisen treeniohjelman suunnittelu vie aikaa

Näkisin siis asian niin, että jos ylimääräistä aikaa löytyy ja kiinnostusta tiedonhankintaan, kannattaa treenaaminen aloittaa ilmaisella treeniohjelmalla, ja sitten kun treeni lähtee luistamaan niin päivittämään ohjelma tavoitteiden mukaiseen maksulliseen treeniohjelmalla.

Muistuttaisin myös siitä faktasta, että ostaessa treeniohjelmaa valmentajan ulkonäön perusteella, et voi koskaan olla varma siitä, millä tavoin valmentajasi on hankkinut lihaksensa. Onko Ernan pakarat aidot tai onko Mentulan lihakset kasvatettu vain kaurapuurolla? En tiedä vastausta, ja tuskin tiedät sinäkään.

Personal trainer treeniohjelman sijaan

Varsinkin aloittelijana me kaikki kehitymme nopeasti, oli käytössä sitten ilmainen treeniohjelma tai maksullinen. Tärkeintä on vain olla johdonmukainen ja käydä kuntosalilla säännöllisesti treenaamassa. Sen sijaan että aloittelijana ostaisin treeniohjelman netistä, palkkaisin mieluummin personal trainerin varmistamaan, että suoritat kaikki treeniliikkeet oikealla tekniikalla.

Maksulliset kuntosaliohjelmat ovat yleensä vain ”vähän jotain kaikille”, eli huonosti muokattavia. Maksullisten treeniohjelmien hyvänä puolena pidän sitä, että ne useimmiten sisältävät opastusvideot treeniliikkeiden oikeaoppiseen suorittamiseen. Huonona puolena näen taas sen faktan, ettei treeniohjelmakauppias ole treeneissäsi varmistamassa, että teet kaiken oikein. Sillä vaikka  näet videolta liikkeen suoritustekniikan, voit silti suorittaa liikkeen väärin ja aiheuttaa itsellesi turhan loukkaantumisriskin

Personal trainer avustaa treenaajaa
Personal trainerin tehtävä on varmistaa, että treenaaja suorittaa liikkeen oikeaoppisesti

Yhteenveto:

Jos olet täysin aloittelija, ilman aikaisempaa salitaustaa. Kokeile treenin aloittamista rennosti vaikka iltasanomien laatimalla ohjelmalla. Kysy rohkeasti kuntosalilla neuvoja liikkeiden suorittamiseen tai palkkaa vaikka personal trainer opastamaan muutama ensimmäinen treeni. Kun olet päässyt treenaamisen vauhtiin, suunnittele joko itse sopiva treeniohjelma, tai investoi maksulliseen. Itse näen maksulliset treeniohjelmat kuitenkin enemmän turhana rahastuksena, ilman todellista hyötyä. Mutta salitreeneistä tietämättömälle ne voivat olla hyödyllisiä

Kommentointi on suljettu.

css.php